Data: 28/03/2022

Autor: Martí Odriozola

28 Març, 2022 Cròniques, General, Primer Equip

Fregant la remuntada

El Sants va caure en el derbi contra el Sant Andreu (1-2), però es va quedar a les portes de l'empat. Els quadribarrats es van col·locar 0-2 gràcies als gols de Fassani a la primera part i de Busquets just a l'inici de la segona. Favio va escurçar la diferència poc després i Raúl i Carmona van fregar el gol de l'empat. Després de la derrota, els blanc-i-verds continuen fora del descens, però ja no depenen d'ells mateixos per salvar-se

Diumenge de futbol, de derbi i d'ambient a l'Energia. El Sants rebia el Sant Andreu (i les desenes de seguidors andreuencs) en un partit clau pels dos conjunts. Ambicions diferents, però un objectiu compartit a la gespa: sumar els tres punts per distanciar-se dels rivals directes. I un dia més, les àrees van tornar a decantar la balança: Fassani va avançar els visitants en l'única ocasió clara d'una primera meitat ensopida, Busquets va ampliar el marge al marcador amb un bon xut a l'inici de la represa i només Favio va ser capaç de marcar pel conjunt santsenc. Raúl i Carmona, amb una dobla ocasió que Ramos va poder aturar, van estar a punt d'empatar. El Sant Andreu va patir fins al final, però va aconseguir uns tres punts molt valuosos per consolidar-se a la zona de play-off d'ascens mentre el Sants veu coms'escurça el marge amb el descens.

Tito Lossio va fer d'entrada un únic canvi respecte a l'últim partit. I va ser per obligació. Michu va entrar a la banda esquerra en el lloc d'Iván Julián, ahir sancionat per la vermella per doble groga que va veure al camp de l'Hospi.

I al llarg de tota la primera meitat, els dos equips van tenir enormes dificultats per acostar-se a l'àrea rival i crear ocasions de perill. El primer avís va ser del Sant Andreu, amb un xut exterior de Pau Morer al minut 10 que Antonell, ben col·locat, va blocar sense dificultats. La rèplica va arribar de botes de Salamanca, amb una rematada de volea des de l'àrea que va sortir desviada.

Al minut 19, en una jugada aïllada, el Sant Andreu va treure suc d'un atac ràpid i es va avançar. El Sants va perdre la pilota en la sortida des de camp propi, Gimeno va connectar amb Busquets, que va accelerar la jugada a la banda dreta, va guanyar per velocitat a Rayo i va assistir a Fassani; el pitxitxi quadribarrat no va fallar en la seva cita amb el gol i va rematar a plaer des de la frontal de la petita per fer el primer.

Al minut 30 Llamas va rematar desviat a la sortida d'un córner i més tard, Nico va buscar l'empat amb una cursa a l'esquena de la defensa a passada de Prado. El davanter del Sants es va plantar a l'àrea, va fer el primer xut del partit entre els tres pals, però Ramos va enviar la pilota a córner. Amb poca cosa més per ressenyar, el partit va arribar al descans.

A la represa, el Sants va sortir ben col·locat i va disposar d'una primera aproximació a la porteria andreuenca. Ara bé, qui va estar inspirat (a l'altra porteria) va ser Busquets, que es va plantar amb velocitat a l'àrea, va tenir espai i, davant de l'intent de Rayo de frenar la rematada, va connectar un potent xut creuat que va acabar a la xarxa. El conjunt quadribarrat anul·lava la possible reacció blanc-i-verda.

El Sants no volia donar el braç a tòrcer i cinc minuts després Favio va escurçar la diferència. Carlos Portero va penjar una falta lateral a l'àrea, Favio va allargar la cama a la frontal de la petita i va signar el seu segon gol consecutiu. Els últims quatre gols del Sants han sigut a pilota aturada. El conjunt de Lossio entrava al partit i el duel tornava on era a la mitja part.

A partir d'aquí, la segona meitat es va animar i vam veure les arribades, les ocasions i el perill que havia estat absent a la primera part. Al minut 55, Gimeno ho va provar amb un xut ras de falta que va sortir desviat per ben poc. Al 57', Morer va acostar-s'hi a través d'una bona jugada individual (amb túnel inclòs) que va acabar amb una rematada que va blocar Antonell i a la següent jugada, Argilaga es va aventurar amb una centrada-xut des de l'extrem esquerre que va estavellar-se a la part superior del travesser.

A l'altra porteria, el Sants va tenir l'empat a tocar al minut 60 després d'un atac de Nico des de la banda dreta que la defensa va allunyar en primera instància. Carmona va recollir la pilota i va provar un xut amb rosca amb la cama esquerra que Ramos va aturar amb una bona intervenció. El refús el va poder reciclar Raúl, que, des de l'altra banda i amb un perfil semblant, va intentar la mateixa jugada i va tornar a topar-se amb el porter quadribarrat. La defensa al final va poder treure el perill. Una doble ocasió calcada que rebia una idèntica resposta per part del porter. Una autèntica llàstima.

Poc més tard, Nico va fer un bon control en profunditat a l'esquena de la defensa, va retallar la sortida de Ramos, però es va quedar sense angle i va xutar desviat. També ho va provar Rayo, amb un cop de cap des de la frontal de la gran per rematar una pilota llarga que procedia de camp propi. Ramos va poder blocar la pilota.

El Sants va tenir, doncs, uns moments d'ímpetu ofensiu i de bolcar-se a la porteria andreuenca, però no va tenir precisió i, progressivament, va anar perdent una mica de força. Això ho va aprofitar el Sant Andreu per intentar fer el tercer. Aparicio, Merchán o Èric López, per exemple, van exigir la defensa i el porter locals. Èric López, que va entrar des de la banqueta, va buscar el gol amb una jugada individual per desbordar Prado, rematar des de la línia de fons i aconseguir un córner, i més tard amb una rematada des del vèrtex de l'àrea que va sortir fregant el travesser.

Al final, i completats els cinc minuts de descompte que va decretar l'àrbitre, el conjunt blanc-i-verd es va quedar sense idees i va ser incapaç de marcar. La derrota, combinada amb la resta de resultats de la jornada, deixa la lluita per la salvació a cor obert:

El Sants marca la permanència amb 31 punts i un partit més.
Els de Lossio tenen dos punts més que del Figueres i quatre més que el Granollers i estan a dos punts de la Pobla de Mafumet i a tres del Castelldefels i el Vilafranca.
De fet, els del Llobregat i els del Penedès seran els dos rivals del Sants en les dues últimes jornades.
Més avall, l'Ascó té 23 punts, vuit menys que el Sants, i la Guineueta en té 17. Els de Nou Barris estan virtualment descendits i necessiten un miracle per salvar-se.

El conjunt santsenc descansarà diumenge que ve i això permetrà anivellar la part baixa i que tots els equips tornin a tenir el mateix nombre de partits jugats. El 3 d'abril a la tarda sabrem on som. Sigui com sigui, caldrà cordar-se el cinturó. Tocarà patir fins al final.

Propera parada: Vilassar

Després de la pausa, el Sants visitarà el Xevi Ramon d'aquí a quinze dies per enfrontar-se al Vilassar de Mar. Els maresmencs van remuntar ahir contra l'Hospitalet (també a casa) després d'un gol de Marc Río a l'últim minut.

El Vilassar només ha perdut tres partits a casa aquesta temporada (Granollers, San Cristóbal i Olot) i és el tercer conjunt menys golejat de la categoria: ha rebut 21 gols en 28 partits, només per darrere del Manresa (17) i del Girona B (19). Els d'Albert Aybar són el segon equip amb més empats (10), només per darrere del Perlada (11). També han signat deu empats el Manresa, el San Cristóbal i el Vilafranca.

A la primera volta, el Sants va pagar cara la falta de punteria i va perdre 0-2 en un partit en el qual va ser superior i va merèixer més. Dos gols en tres minuts a la recta final van condemnar els santsencs. La temporada passada, el desembre del 2020, el Sants també va caure (2-0) al camp del Vilassar en una mala actuació que va tancar un any sense puntuar a domicili.

SANTS: Antonell; Prado, Shota, Rayo, Michu (Zaid, 46'); Raúl, Carlos Portero; Nico, Favio (Laborde, 81'), CarmonaiSalamanca (Guillermo, 89').

SANT ANDREU: Ramos; Llamas, Sergi Vives, Aparicio, Noguera, Argilaga; Gimeno, Domènech (Jiménez, 63'), Morer (Èric,75'); Fassani (Merchán, 75')i Busquets (Marc Garcia,89').

GOLS:0-1 (Fassani, 18'), 0-2 (Busquets, 47') iFavio (1-2,51').

ÀRBITRE: Edwar Miguel Gonzales Moreno (Barcelona). Grogues als locals Raúl i Salamanca i als visitants Llamas, Mercháni Busquets