100 anys de la UE Sants

Data: 26/04/2022 12:36

Font: Betevé

Autor: Pablo Agudo 

Text:
100 anys de la UE Sants

El club verd-i-blanc es va fundar el 26 d'abril del 1922 després de la fusió de dos clubs de futbol (FC Internacional i Centre d'Esports Sants) i dues entitats ciclistes (Club Ciclista de Sants i Velo Sport Sants)

Pablo Agudo | dimarts, 26 d'abril del 2022, a les 12.36

La UE Sants ja és centenària. El club verd-i-blanc compleix 100 anys i ho ha en plena forma. Un 26 d'abril del 1922 es va fundar la UE Sants després de la fusió de dos clubs de futbol (el FC Internacional i el Centre d'Esports Sants) i de dues entitats ciclistes (el Club Ciclista de Sants i el Velo Sport Sants).

Un club molt arrelat al barri

La UE Sants és un club amb molta afecció al barri. Des de fa 100 anys ha estat un club que ha donat veu als esportistes de Sants. Avui en dia tenen secció de futbol (tant masculí com femení), de futbol sala i d'atletisme, secció de la qual també tenen escola. Tot i que ara no tenen secció de ciclisme, als seus inicis, i durant molts anys, van ser un dels clubs més importants de Catalunya i van tenir un paper cabdal en donar un impuls a la Volta Ciclista a Catalunya. De fet, va ser el 1923 i gràcies a Raimon Torres, aleshores president de la secció ciclista de la Unió Esportiva Sants.

El seu equip amateur de futbol vol celebrar-ho mantenint-se a la Tercera RFEF

Els anys daurats de la secció de futbol de la UE Sants van ser entre el 1950 i el 1966, quan el club, que disputava la Tercera Divisió, va estar a punt de pujar a la Segona Divisió fins a en cinc ocasions:

La temporada 56-57 va ser campió de Tercera, però va perdre la promoció d'ascens amb el CE Alcoià.
La temporada 57-58 la va perdre amb el Terrassa FC.
La temporada 58-59 va tornar a guanyar la Tercera Divisió, però el RCD Mallorca es va imposar a la promoció d'ascens.
La temporada 64-65 el FC Almeria va emportar-se una promoció tan igualada que va necessitar un partit de desempat.
La temporada 65-66 va ser l'últim intent. La UE Sants va eliminar l'Extremadura FC però van perdre la final davant el Racing Club de Ferrol.

Avui en dia, l'equip masculí amateur juga a la Tercera RFEF, la cinquena categoria del futbol espanyol, i lluitaran fins a l'última jornada per intentar salvar la categoria i no baixar a Primera Catalana. L'equip de Tito Lossio ha encadenat una mala ratxa de quatre derrotes consecutives (Sant Andreu, Vilassar de Mar, Olot ?amb polèmica arbitral? i Castelldefels) que ha fet que no depengui d'ell per aconseguir la salvació. Hauran de guanyar el Vilafranca a l'Energia i esperar que el Figueres no guanyi el seu partit al camp del Sant Andreu i que el Granollers perdi contra la Pobla de Mafumet.

Què passa amb la Magòria?

Un dels problemes que fa anys que arrossega la UE Sants és el fet de no tenir un camp propi. El primer que van tenir va ser el camp del carrer de Galileu, on van jugar des de la seva fundació fins al 23 de febrer del 1964, quan van disputar el seu últim partit allà. El camp del carrer de Galileu es va enderrocar per fer-hi l'avinguda de Madrid. A partir d'aleshores, el club va començar un pelegrinatge per diferents camps, entre els quals, les instal·lacions del Barça, l'Espanyol, l'Hospitalet, l'Europa, el Prat o el CA Ibèria. Finalment, el 27 d'abril del 1984, la Direcció General de l'Esport de la Generalitat de Catalunya va cedir l'ús de les noves instal·lacions esportives de la Magòria al Sants. 25 anys després, l'Ajuntament va decidir fer uns plans de reforma de les instal·lacions que incloïen un CAP i un camp de gespa artificial molt a prop de l'antic. Això va obligar la UE Sants a tornar a peregrinar, primer al camp de la Bàscula, on va estar dos anys, i ara al camp de l'Energia, a tocar de la Zona Franca, on hi són des del 2011. Un camp amb vestidors fets en barracons i amb una petita graderia prefabricada. 11 anys després, a la UE Sants encara esperen una solució en forma de camp de futbol.