La Crònica del Martí Odriozola

Data: 01/06/2021

Autor: Martí Odriozola

Dos gols, tres punts, una pinya i un cop de puny damunt la taula en la cursa cap a la salvació

El Sants va superar el Santfeliuenc (2-0) gràcies als gols de Guillermo i Calatrava i queda a les portes de certificar matemàticament la permanència a Tercera

Dia gran a l'Energia per un Sants que afrontava un duel crucial contra el Santfeliuenc. Després de la victòria del Banyoles contra l'Igualada, els blanc-i-verds no tenien opcions de salvar-se matemàticament, però necessitaven sumar tres punts que els permetessin fer una passa de gegant en el camí cap a la salvació. I ho van aconseguir en un partit que no va tenir res a veure amb el de la primera volta i on el Sants va patir poc en defensa i va produir grans ocasions en atac.

Tito Lossio va apostar d'inici per un onze gairebé calcat al que havia jugat contra el Valls diumenge passat i només va canviar Paz per Èric a l'eix de la defensa. Un dia, ahir, en què l'Energia va recuperar l'ambient de les grans ocasions, amb especial presència de jugadors del futbol base.

I el partit va començar bé pels santsencs, que van disposar de la primera oportunitat clara. Va ser just al minut 3, amb una jugada de Favio, que va guanyar la posició a Torres a la mitja lluna, va driblar el porter visitant i, des de l'àrea petita (i un pèl escurat), va fer un xut massa creuat que no va trobar porteria. Deu minuts més tard ho va intentar Calatrava amb un xut exterior que va sortir per sobre del travesser. El Sants tenia més arribades a porteria, tot i que el Santfeliuenc buscava de manera més insistent el camp rival. Els visitants, però, tenien dificultats per crear perill real a l'àrea del Sants.

Al minut 17, per exemple, Adri va enviar una pilota per sobre del travesser després que Batalla refusés un servei de banda penjat a l'àrea. Sense complicacions per Antonell, que va tenir un partit força plàcid. A l'altra porteria, Favio va rematar al segon pal una bona centrada de Miguel, però el davanter del Sants estava en fora de joc.

I al minut 26 va arribar la primera estocada. Abdul va centrar una pilota precisa des de la banda esquerra, Guillermo es va alçar al cor de l'àrea i va fer un bon cop de cap que Àlex, tot i que va tocar la pilota, no va poder evitar que entrés a la xarxa. El Sants s'avançava.

Abans del descans no hi va haver massa més perill a cap de les dues porteries. L'única aproximació va ser del Santfeliuenc, amb una pilota penjada a l'àrea que Antonell va acabar refusant amb el puny.

A la represa, Andrés González va intentar estimular l'equip amb dos canvis i va fer entrar dos dels jugadors referents en atac, Toro i Collado. Tot i això, i malgrat que el Santfeliuenc ho va intentar i va acostar-se a l'àrea blanc-i-verda, les grans oportunitats de la segona meitat van arribar de botes dels santsencs, que van anar aprofitant-se progressivament dels espais que va deixar el Santfe al darrere.

Ara bé, la primera aproximació va ser dels visitants: al minut 53, Kevin va centrar una pilota al segon pal i Antonell va aparèixer de manera providencial per blocar una cessió d'Abdul al segon pal impedint que Toro pogués rematar.

I a mesura que van anar passant els minuts, el Sants es va acostar al gol, amb un perill que arribava sobretot per la banda dreta. Els de Lossio ho van provar, per exemple, amb una centrada de Calatrava que Favio va pentinar, però no va arribar a rematar amb condicions o, al minut 67, amb una gran incorporació ofensiva de Cura, que va fer una potent centrada des de la dreta després de rebre de Calatrava, però Favio, al segon pal, no va estar encertat en la definició.Pel Santfe ho va provar Toro, que va rebre una pilota a la mitja lluna després d'un servei de banda penjat a l'àrea, però va rematar massa desviat.

Tornant a l'altra àrea, Àlex va haver d'intervenir en més d'una ocasió. En una jugada d'atac, va sortir de l'àrea per refusar una pilota llarga que corrien Miguel i Calatrava. La defensa va acabar allunyant la pilota i Faviola va pescar al cercle central i va intentar sorprendre el porter des de la distància, però el seu xut va marxar desviat.

Ja a la recta final, el Sants va disposar de les millors oportunitats. Al minut 80, Guillermova encarar Àlex en una jugada ràpida, però el porter visitant li va guanyar l'un contra un. En l'intent de vaselina posterior, Favio va enviar la pilota molt alta. I cinc minuts després Calatrava va centrar una pilota des de la banda dreta amb l'exterior del peu, la pilota es va passejar per l'àrea petita i Ivan no va poder rematar-la per ben poc al segon pal.

A la porteria santsenca, Antonell va blocar una falta de Romo al minut 74 i Toro en va enviar una altra per sobre del travesser des de la frontal al minut 87.

I ja en temps de descompte va arribar la rúbrica del partit. Favio es va anticipar a la defensa en la pressió, va buscar porteria amb un xut des de la mitja lluna, però (de nou) Àlex va estar més encertat i va refusar la pilota. Ara bé, en aquesta ocasió va aparèixer Calatrava per reaprofitar la pilota i, a plaer, fer el 2-0 definitiu. Apoteosi. Eufòria desfermada a l'Energia. Pinya.

Quan l'àrbitre va xiular el final, la pinya es va fer extensiva als jugadors del futbol base i la sinergia va ser total. La victòria acostava al Sants a la permanència i deixava el Santfeliuenc amb complicacions per seguir a Tercera. Era el dia gran i el Sants havia complert. Dos gols, porteria a zero i un pas més cap a l'objectiu.

Diumenge que ve els de Lossio visitaran la Pobla de Mafumet en l'últim desplaçament de la temporada (i la penúltima jornada del curs). El camí més fàcil per certificar la salvació és guanyar o fer el mateix resultat que el Figueres o el Banyoles.

SANTS: Antonell;Rubi (Cura, 54'), Batalla, Paz (Èric, 54'), Abdul; Miguel, Ot; Calatrava, Guillermo, Favioi Ivan.

SANTFELIUENC: Àlex, Boira, Carlos, Kevin, Romo, Adrián (Collado, 45'), César (Peña, 72'), Torres (Joan, 59'), Sani, Guille (Toro, 45') i Alegre (Edu,72').

GOLS: 1-0 (Guillermo, 26') i 2-0 (Calatrava, 92').

ÀRBITRE: Xavier Alins Rodriguez (Vallès Occidental). Grogues als locals Rubi, Ivan i Batalla i als visitants Kevin i Sani.