La Crònica del Martí Odriozola

Data: 25/03/2021

Autor: Martí Odriozola

Un Sants més efectiu que mai s'emporta el derbi contra l'Horta (1-2) i allarga la millor ratxa en dos anys

El conjunt santsenc va aprofitar les poques ocasions que va tenir i va sumar els tres punts gràcies als gols de Miguel i Calatrava

Era un dia gran al Feliu i Codina. El Sants tornava a competir després del cap de setmana de descans, s'enfrontava a un rival directe a qui havia de guanyar el gol average i reapareixia el dia del retorn de l'afició de la graderia. D'al·licients no en faltaven i, tot i que no van fer el partit futbolísticament més brillant, els de Lossio van exhibir eficàcia i contundència en atac per endur-se el triomf. El dia, segurament, en què van aconseguir més amb menys i van rebre menys amb més.

I això que els primers minuts de l'Horta van ser de vertigen: el conjunt local va sortir molt endollat, va tenir fins a cinc ocasions a la porteria sanstencai va fer mèrits per avançar-se al marcador. Ara bé,els hortencsno van estar encertats de cara a porteria i entre Antonell i la defensa blanc-i-verda van aconseguir apagar els incendis. Al minut 3, per exemple, Manrique va provar-ho amb una xilena des de l'àrea que va obligar Antonell a reaccionar de pressa per enviar la pilota a córner. Més tard, Paz va haver d'aparèixer en una jugada atacant dels locals per treure la pilota des de la línia de gol. El perill era constant. Al minut 9, Adilson va amenaçar amb un xut exterior que Antonell va blocar, al 10, Joel va guanyar la posició a la defensa, però la seva rematada des de dins de l'àrea va ser massa creuada i, poc després, Manrique va provar-ho des de molt lluny arran de terra i el porter del Sants, de nou, va enviar la pilota a córner. Al primer quart d'hora no hi va haver color, però els locals van ser incapaços d'aprofitar les múltiples arribades. El Sants, que havia cedit massa espai des de l'arrencada del partit, es feia fort sota pals.

Els santsencs, que les havien vist venir, van anar prenent les mides al camp i, a poc a poc, es van trobar més còmodes sobre la gespa, el dia que Tito Lossio havia implantat modificacions a l'esquema i al plantejament de joc que havien requerit un temps d'adaptació. El primer avís seriós dels visitants (que ja s'havien acostat a la porteria de David Pérez al minut 5 amb una connexió frustrada entre Calatrava i Guillermo) va arribar de pilota aturada. Al minut 27, Miguel va xutar una falta directa que es va estavellar al pal. L'àrbitre, però, va assenyalar fora de joc.

I al minut 36 el partit va girar com un mitjó. Èric Ruiz va voler sortir combinant des de l'àrea pròpia, va fer una passada cap a l'exterior de l'àrea de l'Horta, però Miguel (molt atent)la va pescar i, després de retallar davant de German, va buscar la porteriaen un xut molt semblant la que ja havia intentat contra el Granollers. La pilota va tocar el pali, a càmera lenta, va acabar entrant a la xarxa. El Sants, que havia creat ben poc en atac, aconseguia avançar-se al marcador i començava a posar el partit de cara. Era el primer gol de Miguel aquesta temporada.

Abans del descans, Miguel va tornar a crear perill a la porteria hortenca amb una falta directa des del vèrtex de l'àrea amb tota la intenció que va superar la barrera i que David Pérez va haver de refusar a córner al primer pal. L'Horta no va tenir temps de replicar i el partit va arribar al descans amb un triomf per la mínima dels blanc-i-verds, que havien tret suc de les poques arribades i s'havien protegit amb solvència de les insistents arribades de l'Horta.

A la represa, de nou, l'Horta va sortir millor que el Sants, però no va ser capaç de repetir l'atac-i-gol de l'inici del partit. L'enfrontament es va equilibrar lleugerament i els santsencs van viure una mica més tranquils. Tot i això, els d'Angoy van continuar fent mèrits per buscar l'empat i van aconseguir igualar el partit. En una jugada d'atac ràpida, Aumatell va guanyar l'esquena a Batalla, es va plantar a l'àrea, Cura tampoc va arribar a tallar la jugada i el jugador local va superar Antonell en el cara a cara. Després de les incomptables arribades, Aumatell empatava el duel.

Al cap de dos minuts, Jandro va tornar a crear perill amb una rematada, però la pilota va sortir a la dreta de la porteria santsenca. I l'alegria va durar ben poc als locals. Va durar fins que Calatrava va córrer a buscar una pilota llarga a la banda dreta i va superar amb un toc suau el porter de l'Horta que va sortir cinc metres fora de l'àrea per intentar refusarla pilota. No ho va aconseguir. L'esfèrica se la va endur Calatrava i des del vèrtex de l'àrea i a porteria buida va rematar per fer el segon gol del Sants. Importantíssim. Novament, el Sants treia petroli de les poques arribades i es tornava a situar per davant. La cursa de Calatrava al límit havia tingut premi.

I cinc minuts més tard, Ivan va tornar a aparèixer al cor de l'àrea (com ja va fer contra el Vilassar a l'Energia) i va animar-se amb una xilena després d'una centrada de Rubi des de la dreta. La seva rematada, però, tampoc va trobar porteria.

L'Horta ho va intentar fins al final (també amb l'ajuda i els ànims de l'afició), però no va aconseguir l'empat. Al minut 38, el Sants va intentar-ho amb un xut exterior d'Ot que va sortir per damunt del travesser i els locals, tres minuts més tard, ho van provar amb un cop de cap que va sortir fregant el pal a la sortida d'un córner.

Després d'un temps de descompte que es va allargar, el Sants va certificar el triomf i es va emportar el derbi. Els de Lossio, que van sumar la tercera victòria a domicili, allarguen la bona ratxa i encadenen quatre partits consecutius sense perdre, amb tres victòries un empat. La del diumenge va ser el sisè triomf del curs dels blanc-i-verds, que ja han aconseguit les mateixes victòries que l'any passat amb vuit partits menys. El Sants tancarà la primera fase el diumenge a la tarda a l'Energia contra el cuer de la categoria, el Banyoles. L'objectiu pels de Lossio serà arrodonir aquesta segona volta, endur-se el gol average contra els del Pla de l'Estany i arribar a l'inici de la segona fase a la zona permanència. Serà el dia del retorn de l'afició santsenca a l'Energia.

HORTA: David Pérez; Èric Ruiz, Manrique, Lucas (Cristian del Pozo, 82'), Genís; Miqui Puerto (Guillermo Amor, 82'), German, Joel; Aumatell (Mario Reyes, 67'), Jandro i Adilson (Juanlu, 67').

SANTS: Antonell; Cura, Batalla, Paz, Abdul; Mulero (Rubi, 71'), Ot, Miguel; Calatrava, Guillermo i Ivan.

GOLS: 0-1 (Miguel, 36'), 1-1 (Aumatell, 65') i 1-2 (Calatrava, 74').

ÀRBITRE: Òscar Carballo Vázquez (Barcelona). Grogues als locals Francisco Javier Iglesias (preparador físic) i Adilson i als visitants Miguel i Ivan