La crònica del Martí Odriozola

Data: 25/01/2021

Autor: Martí Odriozola

Un Sants en estat de gràcia s'emporta el derbi contra el Sant Andreu i suma la tercera victòria consecutiva

L'equip de Tito Lossio va fer una molt bona segona part i va merèixer els tres punts. Un gol de Rubi a la recta final va culminar l'actuació santsenca i permet al Sants allargar la bona ratxa

El Sants s'està acostumant a guanyar. I que duri. Ahir, de nou, victòria blanc-i-verda al derbi i ja van tres triomfs consecutius. Punts, gols i, també, imbatibilitats d'Antonell, que ja en suma tres de seguides. El porter del Sants ha aconseguit deixar la porteria a zero en quatre dels dotze partits que ha jugat l'equip aquesta temporada, el 33%. El curs passat el Sants només va aconseguir quedar-se sense encaixar en quatre dels 26 enfrontaments, un 15%. Les tres victòries seguides que encadena ara l'equip suposen igualar la millor ratxa guanyadora del Sants des del retorn a Tercera; l'única vegada que ho havia aconseguit va ser entre el gener i el febrer del 2019, amb tres triomfs contra la FE Grama (0-1), l'Ascó (1-0) i la Pobla de Mafumet (1-0). Aquella ratxa va ser de cinc partits seguits sense perdre, ja que les dues jornades prèvies havia empatat contra el Llagostera i contra el Granollers.

Per cert, no és casual que ahir el derbi es disputés a la tarda, en un horari inèdit els últims anys a l'Energia; i és que dels dotze punts que té ara el conjunt blanc-i-verd, onze els ha aconseguit en partits jugats a la tarda/vespre.

Anant a la gespa, Lossio va plantejar ahir dos canvis respecte a l'onze que havia sortit d'entrada contra el Peralada: Èric Ruiz ocupava el lloc de Sergio Paz a l'eix de la defensa i Michu, la posició de Thommy a la línia d'atac.

I la primera part va saldar-se sense un dominador clar i sense massa arribades a les àrees rivals. De fet, les ocasions més clares dels dos conjunts van arribar als últims minuts: al 43' Miguel va penjar una pilota a l'àrea i Favio va enviar al travesser la rematada des del segon pal i just abans del descans, a l'altra porteria, Juanan ho va provar des de l'exterior amb un xut que va sortir per damunt del travesser.

Abans d'aquesta embranzida final, els dos equips havien tingut arribades tímides a àrea i àrea. Pel Sants, una falta de Calatrava que va blocar Arnau al minut 2 després d'una primera cursa de Michu a l'extrem, una jugada assajada entre Miguel i Cala i una xilena de Favio des de dins de l'àrea després d'una ocasió embolicada que va marxar fregant el travesser. Per la seva banda, els quadribarrats van tenir una centrada-xut de Baquero des de l'esquerra que Antonell va refusar amb la punta dels dits a córner i un xut potent de Víctor Alonso des de la frontal que va blocar el porter local.

Al descans, doncs, màxim equilibri sobre la gespa i encara cap equip havia fet mèrits suficients per avançar-se al marcador. Ja a la represa, però, el Sants va fer una passa endavant, va augmentar la pressió a la sortida de la pilota del Sant Andreu, va exhibir més domini i va guanyar presència en atac. Tot i això, el primer avís va ser dels d'Azparren, amb una arribada per l'esquerra que va culminar amb una centrada a mans d'Antonell.

Ara bé, el futbolista més actiu en atac i que ahir va buscar el gol més tossudament va ser Miguel, un dels més destacats. Al minut 54, va provar-ho amb un xut des de la frontal després d'una bona jugada individual que va aturar Arnau i, sis minuts és tard, hi va insistir amb una falta directa que va obligar el porter visitant a reaccionar de pressa i enviar la pilota a córner. A la sortida del córner, la rematada de Miguel va anar massa centrada.

El Sants ho seguia intentant i al minut 65 Michu va recuperar una pilota a camp contrari i va connectar amb Favio, però el davanter local estava en fora de joc. Poc després, en una de les més clares del partit, Miguel va servir en curt una falta llunyana per deixar la pilota en una bona posició per Calatrava, que va rematar amb potència i va obligar Arnau a estirar-se per evitar el gol. La tímida resposta del Sant Andreu, al 75', va ser una ocasió de Ferrón que va acabar en fora de joc.

I al minut 80 el Sants va aconseguir la recompensa. Calatrava i Rubi van connectar a l'extrem dret de l'atac santsenc, Rubi es va colar a l'àrea guanyant per velocitat la defensa quadribarrada i va superar Arnau amb un potent xut creuat. Era el mateix esquema que contra el Peralada: tota una segona part insistint fins que a la recta final arribava el premi en forma de gol. Importantíssim.

Després d'avançar-se al marcador, el Sants tenia deu minuts llargs al davant per defensar-se i conservar el resultat. I ho va aconseguir amb patiment, però sense donar opcions al Sant Andreu. L'única aproximació rival va ser al minut 87 amb una doble ocasió visitant que va treure la defensa i que, posteriorment, va blocar Antonell. El Sants, fins i tot, va disposar d'un contraatac i d'un gran xut de Miguel ja en temps de descompte que haurien pogut arrodonir el resultat. No va caldre.

Amb el xiulet final, el Sants va sumar el tercer triomf consecutiu i nou punts de nou possibles en deu dies. Sembla que la recuperació que va arrencar contra l'Horta no era fruit de la casualitat: l'equip ha après, ha crescut i continua demostrant que mereix seguir escalant posicions. Una ratxa, la segona millor de la categoria, que ve de la desfeta cruel de Banyoles de fa tot just dues setmanes. Allà, potser, l'equip va fer el clic que li faltava.

Amb aquests tres punts, el Sants surt de la cua de la classificació i queda a tres punts del Banyoles, que té un partit menys. El conjunt santsenc encadena tres partits seguits imbatut i és, juntament amb el Vilassar i el Cerdanyola, l'únic equip del subgrup B de Tercera que ha guanyat els dos primers partits de la segona volta.

Diumenge que ve els de Lossio tindran una visita complicada al camp del Girona B, que arribarà al duel després de tres partits sense guanyar i sense marcar. El Sants, reforçat pels últims marcadors, buscarà la segona victòria seguida fora de casa i el quart triomf consecutiu.

SANTS: Antonell; Rubi, Èric Ruiz, Batalla, Abdul; Miguel, Ot; Calatrava, Guillermo (Gabaldón, 88'), Favio i Michu (Thommy, 65').

SANT ANDREU: Arnau; Llamas (Yaya, 75'), Carroza, Noguera, Kilian; David Murias (Carreón, 83'), Serramitja (Ferrón, 63'), Víctor Alonso (Lawson, 75'); Juanan (Poves, 63'), Kuku i Baquero.

GOLS: 1-0 (Rubi, 81').

ÀRBITRE: Bernat Pedrol Vozmediano (Barcelona). No va ensenyar cap targeta